egzotyczne, pyszności

ACAI NA TIGELA – BRAZYLIJSKA MISKA PEŁNA ENERGII

29 maja 2018 • Dodane przez

Znacie Açaí na tigela? To przepyszna miseczka mrożonego musu z owoców Açaí zmiksowanego z guaraną i posypanego granolą oraz plasterkami świeżego banana. Pychota!

Acai na tigela – pyszna dawka zdrowej energii!

Açai na tigela pierwszy raz spróbowaliśmy 4 lata temu podczas wakacji w Brazylii, a konkretnie w Rio de Janeiro – owoce açaí pochodzą właśnie z tropikalnych lasów brazylijskich. Wtedy jeszcze Açaí nie było łatwo dostępne w Europie (a przynajmniej nie w takie formie), dlatego była to dla nas kompletna nowość! Dziś o Açaí nie jest już tak ciężko, można je zwykle znaleźć w dużych, europejskich miastach.

Odkąd przyjechaliśmy do Portugalii, mamy możliwość zajadania się tym sorbetem praktycznie na okrągło. Do Portugalii przepis i same owoce przywieźli Brazylijczycy, których mieszka tutaj bardzo wielu. I tutaj Açai smakuje właśnie tak, jak na plaży Copacabana w Rio!

Açaí na tigela to pyszna i bardzo zdrowa potrawa. Ciężko by tu wymieniać wszystkie właściwości zdrowotne brazylijskich jagódek, ale warto wspomnieć, że zawierają całą masę cennych antyoksydantów, zbawiennie działają na serce, poprawiają koncentrację i względu na zawartość białka są bardzo dobre dla osób uprawiających sport. Nic tylko jeść!
Koniecznie spróbujcie miseczki orzeźwiającego sorbetu Açaí w upalny dzień w Portugalii – to taka super zdrowa i egzotyczna wersja lodów, którą pokochacie!