azjatyckie, pyszności

CZEKOLADOWA TAJLANDIA

24 listopada 2018 • Dodane przez

Kilka tygodni temu wybraliśmy się do na dni otwarte fabryki czekolady Siamaya Chocolate – położonej na przedmieściach Chiang Mai. Wydarzenie miało miejsce z okazji świętowania pierwszego roku istnienia firmy. Współwłaściciel Siamaya oprowadzał nas po małej fabryczce, była degustacja różnych wersji smakowych czekolady Siamaya Chocolate, fontanna czekoladowa, muffinki czekoladowe, makaroniki z czekoladą o smaku marakuja… I jeszcze więcej czekolady! Marzenie każdego wielbiciela czekolady!

Czekolady Siamaya Chocolate wytwarzane w Chiang Mai w Tajlandii

Dowiedzieliśmy się wielu ciekawych faktów na temat kakaowców uprawianych w prowincji Chiang Mai, sposobie powstania czekolady, różnych odmianach smakowych kakao… Kakaowce w Północnej Tajlandii z sukcesem uprawia się dopiero od kilku lat. Tutejszy klimat nie jest zbyt sprzyjający tym roślinom. Bardzo gorąca pora deszczowa i pora sucha w zimie, kiedy temperatury spadają do dość niskich wartości to nie to samo co tropikalny i wilgotny klimat w np. Indonezji produkującej najwięcej czekolady w Azji. Tutejszy badacz Dr. Sanh La-Ongsri nie poddał się jednak szybko i po trwających kilkadziesiąt lat próbach udało mu się wyhodować krzyżówkę kakaowca z sadzonek z Peru i Filipin, która dobrze przyjęła się w północno-tajskim klimacie. Dzięki temu dziś możemy cieszyć się smakiem lokalnej czekolady!

Czekolada produkowana jest tutaj wciąż na niewielką skalę. Ta z Siamaya wyróżnia się ciekawym smakiem, nieco innym od tego do którego jesteśmy przyzwyczajeni. W przeciwieństwie do czekolad sklepowych, produkowanych na wielką skalę, które wytwarzane są z mieszanek kakao pochodzących z różnych rodzajów kakaowców, Siamaya Chocolate jest wytwarzana tylko z jednej odmiany kakaowca. Okazuje się, że tak jak na przykład w przypadku różnych rodzajów winorośli, każdy rodzaj kakaowca wyróżnia się swoim niepowtarzalnym, unikalnym smakiem! Dlatego tak jak wina, czekolady wytwarzane z różnych odmian kakaowców charakteryzują się szeroką paletą rozmaitych nut smakowych. W komercyjnych czekoladach to bogactwo różnorodnych aromatów często ukryte jest poprzez użycie zmieszanych nasion kakaowca i dodanie tony cukru.

Fontanna czekoladowa w fabryce Siamaya Chocolate w Chiang Mai

Każda czekolada Siamaya Chocolate składa się z trzech bazowych składników: z prażonych ziaren kakaowca, cukru trzcinowego i słonecznikowej lecytyny, oraz w zależności od wersji smakowej, naturalnych aromatów lub mleka. Mamy do wyboru m.in. gorzką czekoladę o zawartości 85% kakao, czekoladę z mlekiem kokosowym, czekoladę o smaku tajskiej herbaty, mleczną czekoladę, czekoladę z chili… Próbowałam wszystkie i najbardziej smakuje mi ta o zawartości 85% kakao (właśnie ją jem, inspiracja do pisania) oraz ciekawa w smaku czekolada Chai Spice Milk (indyjska herbata z mlekiem, doprawiona korzennymi przyprawami).

Jestem bardzo ciekawa rozwoju firmy w następnych latach i ogólnie – przyszłości uprawy czekolady w Północnej Tajlandii. Będąc w Chiang Mai zaopatrzcie się w kilka tabliczek czekolady Siamaya Chocolate i naturalne kakao, które w zimowe miesiące przypomni Wam o wakacjach w Tajlandii. Czekoladę można nabyć zarówno w firmowym sklepie Siamaya (i zarazem fabryce czekolady – znajduje się jednak poza centrum Chiang Mai), jak również w kilkunastu innych punktach w Chiang Mai i Bangkoku.

PS. Nawet jeżeli jesteście przyzwyczajeni do bardzo słodkich czekolad mlecznych większości popularnych marek, nie zamykajcie się proszę na smak prawdziwej czekolady! Ja już od dawna wybieram głównie czekolady o wysokiej zawartości kakao (70% i więcej) i o porządnym składzie. Przyzwyczaiłam się do gorzkawego, charakterystycznego smaku czekolady i wyroby wielu firm, ze względu na wielką zawartość cukru są dla mnie w tej chwili dosłownie nie do przełknięcia (do kakao też nigdy nie dodaję cukru). Prawdziwy smak czekolady jest super, a maskowanie go wielkimi ilościami cukru i sztucznymi dodatkami to moim zdaniem zbrodnia ❗

Adres: Na stronie internetowej firmy znajdziecie mapkę z punktami sprzedającymi czekoladę – Strona internetowa Siamaya Chocolate

My czekoladę Siamaya Chocolate kupujemy w sklepie z herbatami Monsoon Tea (polecam!) – One Nimman, Su Thep, Mueang Chiang Mai, Tajlandia.

Przepyszna babeczka brownie o dużej zawartości czekolady Siamaya, pycha!

Tak produkuje się czekoladę

Kakao i prażone ziarna kakaowe firmy Siamaya Chocolate