smaczne miejsca, Teneryfa

GUACHINCHE – LOKALNY SEKRET TENERYFY

28 października 2017 • Dodane przez

Czy wiecie czym jest Guachinche? Ja przed przyjazdem na Teneryfę nie wiedziałam i uważam to za poważne niedopatrzenie z mojej strony 🙂

Papas arrugadas i smażone kozie mięso – Guachinche „Miguel y Alicia” Icod de los Vinos, Teneryfa

Guachinche to rodzaj lokalu, powstałego obok wytwórni wina. W przeszłości, w winnicach przy okazji testowania wina, zaczęto podawać typowe dania kanaryjskie, które świetnie współgrały z serwowanym winem i na pewno ułatwiały wybór kupującym. Z czasem oferta serwowanych dań powiększyła się, jednak w lokalach nadal gotuje się “po domowemu”.  Tutaj najważniejsze jest wino, a dopiero potem serwowane jedzenie do akompaniamentu temu gronowemu trunkowi. A wina wytwarzane na Teneryfie są świetne – wyczuwalna mineralna nuta winogron rosnących na wulkanicznych ziemiach stanowi oryginalny smaczek pośród tej eksplozji aromatów.

Proste wnętrze Guachinche

Wiele z tych specyficznych gastronomicznych miejsc otwartych jest tylko w okresie sprzedaży wina – zwykle od października do kwietnia. Znalezienie Guachinche często nie jest też proste – mieszczą się z dala od turystycznego zgiełku, w górach, często ukryte pośród bujnej zieleni plantacji. Podobno im trudniej trafić do Guachinche, tym jest lepsze. W czasach hiszpańskiego kryzysu powstało bardzo wiele nowych “jadłodajni” – wielu ludzi, tracąc prace w wyuczonych zawodach, postanowiło się “przebranżowić” i czerpać większe dochody z przydomowych, lokalnych winnic.

Queso asado – pieczony/smażony ser kozi i białe wino. Guachinche „El Moral”, Santa Ursula, Tenerifa

W Guachinche można tanio zjeść i napić się dobrego wina, zrelaksować się w lokalnej, domowej atmosferze i nacieszyć oko pięknymi, górskimi widokami. Nie spotkasz tu wielu turystów – szczerze mówiąc, zwykle jesteśmy jedynymi blondwłosymi przybyszami z zimnej, północnej Europy. Dania dnia recytowane są ustnie przy zamówieniu przez kelnera, a często zarazem właściciela miejsca. Wino sprzedawane jest tylko na karafki (najmniejsza pojemność to ćwiartka) i serwowane w zwykłych szklankach. Nie ma tu restauracyjnego przepychu, nowoczesnych dekoracji czy wyszukanego sposobu podawania dań, ale to właśnie jest najpiękniejsze.

Góry, Teneryfa

Czas tutaj zwolnił i niespiesznie płynie w promieniach kanaryjskiego słońca, podczas gdy ludzie celebrują życie przy stołach suto zastawionych lokalnymi smakołykami, popijanymi świetnym winem…

Susząca się w słońcu kukurydza

PRZYDATNE INFO:

  1. Lokale Guachinche znajdują się w północnej, mniej turystycznej części Wyspy – najwięcej z nich usytuowanych jest w rejonie La Orotava, Santa Úrsula, La Victoria, La Matanza.
  2. O rekomendacje sprawdzonych Guachinche pytaj miejscowych – tych najlepiej ukrytych próżno szukać w internecie
  3. Istnieje aplikacja z mapką Guachinche – Guachapp. Dostępna tylko w języku hiszpańskim i w hiszpańskim Apple Store.
  4. W menu guachinche dominują potrawy mięsne (ale nie tylko!) – poza standardami, dostępna także popularna tu koźlina czy króliki.

PS. Tym postem chciałabym zapoczątkować mini serię o Guachinche, a więc wkrótce spodziewajcie się opisów najczęściej podawanych potraw, rekomendacji lokali itd. W polskim internecie mało jest informacji na temat Guachinche, a moim zdaniem warto aby świat o nich usłyszał!