Barcelona, smaczne miejsca

KULINARNA PODRÓŻ PO SMAKACH HISZPANII – BODEGA EL QUIMET

14 października 2017 • Dodane przez

Pyszne wina i doskonale komponujące się z nimi tapas. Przytulne, starodawnie urządzone wnętrze, przemiła obsługa (co stanowi raczej rzadkość w Barcelonie), luźna atmosfera i dobre ceny – to wszystko oferuje nam Bodega El Quimet.

Bodega El Quimet

Ukryta w dość niepozornej uliczce, od wielu lat przyciąga miłośników dobrego jedzenia i wybornych trunków. Winiarnię w 1954 roku założył pan Quimet i aż do 2010 roku była biznesem rodzinnym.

Winiarnia w dzielnicy Gracia, Barcelona*

Menu to kulinarna podroż po całej Hiszpanii. Znajdziemy tu oczywiście katalońską kiełbasę fuet, ale również papas arrugadas (ziemniaczki w mundurkach z pikatnym sosem mojo – danie typowe dla Wysp Kanaryjskich), przepyszny, ostry w smaku ser z Extremadury, anchois z wybrzeża Kantabryjskiego, ośmiornicę przygotowywaną na sposób galicyjski – dużo by wymieniać. Do tego wina z całej Hiszpanii, bardzo popularny w Asturii i Kraju Basków cydr, domowy vermut… Na ladzie pod szkłem umieszczone są zimne przekąski, pękate beczki wypełnione winnym bogactwem piętrzą się podwieszone przy ścianach, a autentyczności miejscu dodaje stara kaflowa lodówka. Jeżeli chcecie spróbować jak smakuje prawdziwa Hiszpania i szukacie lokalnych smaków podanych w bezpretensjonalny, domowy sposób, Bodega El Quimet to miejsce obowiązkowe do odwiedzenia podczas wizyty w Barcelonie.

Tradycyjne tapas

Wskazówki:

  1. Ze względu na niewielką ilość stolików, czasem ciężko o miejsce, jednak gwarantuję, że warto poczekać.
  2. Co warto spróbować? Wspomniane papas arrugadas to zawsze świetny wybór, ponadto najlepsza ośmiornica jaka próbowałam w Barcelonie, salpicón de mariscos (sałatka z owoców morza), wybór świetnych serów, ostrygi z Katalońską Cavą.
  3. Bar oferuje bogaty wybór konserw z rybami i owocami morza. Przetwory rybne są bardzo popularne zarówno w Hiszpanii jak i Portugalii.
*wszystkie zdjęcia wykonane przez Dominikę Sosnowską