Barcelona, smaczne miejsca

MEKSYKAŃSKIE SMAKI W BARCELONIE

7 grudnia 2017 • Dodane przez

Z czym kojarzy Wam się kuchnia meksykańska? Mi z orzeźwiającą ostrością, intensywnymi kolorami i słońcem. Podróż do Meksyku jeszcze przede mną, ale na szczęście w Barcelonie wiele jest miejsc serwujących pyszne potrawy kuchni meksykańskiej. Poniżej zestawienie moich ulubionych meksykańskich miejscówek w Barcelonie.

Nachos w barze El Pachuco, Barcelona

EL PACHUCO

To miejsce to mój zdecydowany faworyt. Małe, gwarne wnętrze zawsze pełne ludzi, gdzie możemy obserwować barmana serwującego margerity i michelady oraz  kucharkę smażącą tacos i serwującą kolorowe nachos za barem (jakimś cudem oboje się tam mieszczą 🙂 ). W El Pachuco koniecznie spróbujcie nachos – najlepsze w Barcelonie! Porcja duża i sycąca. Przekąska podawana jest z siekanymi pomidorami, kolendrą, chili i cebulką (pico de gallo), mięsem z kurczaka (tinga), czarną fasolką (frijoles), serem, jalapeño i pysznym guacamole. Wegetariańska enchillada z kaktusem również godna polecenia.

Adres: Dzielnica El Raval, Carrer de Sant Pau 110, Barcelona

wnętrze baru El Pachuco, Barcelona

TLAXCAL

Restauracja usytuowana w dzielnicy El Born, której menu odznacza się dużym wyborem meksykańskich pyszności. Od sałatki z kaktusa, przez aguachile (danie z surowych krewetek, szczególnie popularne na zachodnim wybrzeżu Meksyku), po całą listę tradycyjnych tacos. My próbowaliśmy między innymi ceviche i bardzo nam smakowało. Ceviche znane jest na wybrzeżu prawie całej Ameryki Łacińskiej, jednak jego meksykańska wersja różni się nieco od dania, które próbowaliśmy wcześniej w restauracjach peruwiańskich. Ceviche przygotowywane jest z surowej, białej ryby, soku z limonki, kolendry, chili i cebulki, a w Meksyku dodawane jest do niego także awokado i pomidor – i tak właśnie serwowane jest w Tlaxcal. Pycha! Do dań podawany jest także klasyczny zestaw sosów. Zielona salsa (la verde) – stosunkowo łagodna i orzeźwiająca, na bazie kolendry; czerwona salsa (la roja) – ostra, z dwoma rodzajami chili i pomidorami; bardzo ostra (la macha) – z ostrą odmianą chili i orzeszkami ziemnymi. Do tego pieczona cebulka i limonka do skropienia dań i jesteśmy gotowi na meksykańską ucztę. ¡Buen provecho!

Adres: Dzielnica El Born, Carrer de Comerç 27, Barcelona

Meksykańskie ceviche i nachos w restauracji Tlaxcal, Barcelona

 

SABES UNA COSA

Kolorowe wnętrze lokalu udekorowane pamiątkami z Meksyku oraz apetyczne zapachy dochodzące z kuchni stanowią zapowiedź nadchodzących pyszności. Obok klasycznych pozycji, w menu wyróżniają się enchilladas z kurczakiem, podawanymi w słodko – pikantnym sosie mole poblano. Mole poblano to meksykański sos, pochodzący ze stanu Puebla, składający się z kilkunastu składników – kilku rodzajów papryczek chili, gorzkiej czekolady, orzechów, pomidorów i wielu aromatycznych przypraw. Koniecznie spróbujcie!

Adres: Dzielnica Gracia, Carrer de Tordera, 52, 08012 Barcelona

Restauracja Sabes una Cosa, Barcelona

LA TAQUERÍA

Malutki bar, polecony przez naszego znajomego meksykanina, na ukrytym pasażu koło Sagrada Familia. Specjalizujący się w tacos (jak sama nazwa wskazuję), ale serwujący też  inne meksykańskie dania street-food. Lepiej zarezerwujcie wcześniej stolik, bo zwykle wnętrze baru wypełnione jest po brzegi.

Ciekawostka: pasaż na którym znajduje się La Taqueria, można potraktować jako “Mały Meksyk” Barcelony – w bezpośrednim sąsiedztwie, znajdują się tam 2 meksykańskie bary i sklep z meksykańskimi produktami.

Adres: Dzielnica Eixample, Passatge de Font, 5 Barcelona