azjatyckie, pyszności

MIE GORENG I SAŁATKA GADO-GADO – TAK SMAKUJE INDONEZJA!

23 lipca 2018 • Dodane przez

Chciałabym przedstawić Wam godnych reprezentantów kuchni indonezyjskiej. A mianowicie – sałatkę Gado-Gado i Mie Goreng. Obie potrawy znajdziecie w menu większości restauracji serwujących tradycyjne indonezyjskie dania.

Tradycyjna, indonezyjska sałatka – Gado-Gado

Sałatka Gado-Gado – ilu kucharzy, tyle różnych wersji tej potrawy. Składa się z obgotowanych warzyw (np. fasolki, kukurydzy, kapusty, kiełków…), gotowanych ziemniaków, gęstego sosu z orzeszków ziemnych, tempeh, często podawana z jajkiem i tofu. Ta, której próbowałam na Bali (ze zdjęcia) w niczym nie przypominała Gado-Gado, którą jadłam w indonezyjskim barze w Singapurze. A już napewno obie sałatki są zupełnie inne od tych z przepisów znalezionych w internecie! Dopuszczalnych wersji tej potrawy jest dużo (ważne żeby zawsze była pyszna). Jak widać Indonezyjczycy w przeciwieństwie do Włochów pozwalają sobie na dość dużą elastyczność w obrębie jednej kulinarnej nazwy. Dlatego nie zdziwcie się, jeżeli zamówiona przez Was gado-gado będzie wyglądać inaczej niż ta ze zdjęcia (ja np. w Singapurze bardzo się zdziwiłam).

Uwielbiam ten sos z orzeszków ziemnych <3

Druga potrawa to Mie Goreng – czyli smażony makaron, z dodatkiem szalotek, czosnku, kecap manis (indonezyjskiego słodkiego i gęstego sosu sojowego), jajek i warzyw. W zależności od odmiany – także z kurczakiem, wołowiną czy z owocami morza. Na Bali jemy wersję Mie Goreng Ayam, czyli makaron z kurczakiem – większość społeczeństwa wyspy stanowią wyznawcy Hinduizmu, którzy świętych krów nie spożywają. Bali to jedyna wyspa hinduistyczna, natomiast w całej Indonezji dominuje islam, dlatego też w innych miejscach tego państwa napewno spróbujecie wersji z wołowiną🐮 Sama potrawa podobno wywodzi się z kuchni chińskiej – przepis przywieziony został przez chińskich imigrantów. Wzbogacona o indonezyjskie składniki została tak rozpowszechniona, że nikt już nie pamięta o jej pochodzeniu – uważana jest za rdzennie indonezyjską.

Mie Goreng i bardzo ostry sos sambal

Oba specjały podawane są najczęściej z ostrym sambalem czyli gęstym sosem chili 🌶

Na Bali czeka Was pyszne jedzenie i takie zachody słońca!