Portugalia, smaczne miejsca

PASTEL DE NATA – UWAGA, UZALEŻNIA!

29 maja 2018 • Dodane przez

Znacie przepyszne pastel de nata? To tartaletka z budyniem, czyli przepyszna kombinacja maślanego smaku ciasta francuskiego, kremowej konsystencji nadzienia i nutki karmelowego smaku mocno przypieczonego budyniu. Lepiej być nie może!

Apetyczne wypieki znamy bardzo dobrze już od czasu naszej pierwszej wizyty w Portugalii kilka lat temu. Próbowaliśmy ich w różnych portugalskich kawiarniach na świecie – jednak nigdzie nie smakują tak jak tu. Ojczyzną pastel de nata jest lizbońska dzielnica Belem – to tu na recepturę ciasteczek wpadli mnisi z klasztoru Hieronimitów. Podobno wykorzystywali bardzo duże ilości białek kurzych do krochmalenia habitów. Żeby nie marnować nadwyżek żółtek, postanowili połączyć przyjemne z pożytecznym i zaczęli wypiekać właśnie pastel de nata. A my współcześnie, dzięki pomysłowym mnichom, możemy pogrążać się w naszym uzależnieniu od babeczek. To dla nich wychodziliśmy na przekór ulewie i burzy (pogoda na wiosnę w Portugalii bywa bardzo kapryśna) na zakupy do ulubionej cukierni.

Oryginalne tartaletki można spróbować w dzielnicy Belem w Lizbonie – a dokładnie w cukierni Fabrica de Pasteis. Wypiekane są tu według tajnej receptury mnichów i nazywane Pasteis de Belem. My do Fabrica de Pasteis ostatecznie nie dotarliśmy – zniechęceni tłumem turystów kłębiących się przed lokalem odpuściliśmy. Za to nasi lizbońscy znajomi polecili nam małą cukiernię Manteigaria na Time Out Market w Lizbonie (twierdząc, że serwują tam lepsze tarteletki niż te w Belem). I faktycznie, pastel de nata smakowały nam chyba najbardziej właśnie tam (a uwierzcie mi – ilości, w jakich spożywaliśmy pastel de nata w Portugalii pozwoliły nam na dobry ogląd sytuacji).

Pamiętajcie – aby jeść pastel de nata jak prawdziwi Lizbończycy, posypcie je cukrem pudrem i cynamonem. Bom proveito!

Adres: Mercado da Ribeira, Avenida 24 de Julho 1200 479 Lizbona, Portugalia

Pastel de nata uzależnia!