pyszności, śródziemnomorskie

PERCEBES – PYSZNOŚCI O SMAKU OCEANU

25 maja 2018 • Dodane przez

Próbowaliście kiedyś Percebes? A co to tak właściwie jest? Wielu osobom z wyglądu kojarzą się z pazurami gada, gęsią szyją, pazurami dinozaura… A to po prostu skorupiaki, żyjące uczepione mocno skał na brzegach oceanu.

Percebes

Najbardziej popularne w hiszpańskiej Galicji, a w Portugalii nazywane “truflami z morza”, ze względu na ciężkie warunki ich ręcznego zbierania, które wymaga uzyskania specjalnych uprawnień. Percebes (po polsku kaczenice/pąkle) cenione są przez smakoszy na całym świecie. My już od kilku lat zbieraliśmy się do spróbowania tych specyficznych owoców morza, jednak zawsze jakoś było nam z nimi nie po drodze. Ostatnio zachęcona ich dużą dostępnością na targach w Portugalii, przygotowałam Percebes w domu. Wymagają tylko lekkiego obgotowania w osolonej wodzie, można podawać je z cytryną lub sosem aioli, jednak smakowi puryści sugerują ich degustację bez żadnych dodatków. Mięsko Percebes smakuje oceanem, jest słodkawe i delikatne w smaku – jednym słowem, bardzo dobre!

Będąc w Portugalii, koniecznie spróbujcie tych skorupiaków – są tutaj tańsze niż w hiszpańskiej Galicji. W Polsce raczej ich nie skosztujecie, chyba że zamówicie dostawę pąkli samolotem prosto z portugalskich wybrzeży (ale cena też odpowiednia dla usługi).

Percebes są bardzo proste do przygotowania w domu