pyszności, śródziemnomorskie

PYSZNY I SZYBKI PRZEPIS DLA MIŁOŚNIKÓW OWOCÓW MORZA

27 maja 2018 • Dodane przez

Dziś trochę o pysznościach prosto z oceanu, czyli o sercówkach jadalnych (po portugalsku “berbigões”). Te smaczne mięczaki są w Portugalii bardzo popularne, dostępne są na lokalnych targach i w sklepach z owocami morza (port. marisqueira). Sercówek możecie spróbować w wielu tutejszych barach i restauracjach, ja jednak przygotowuje je zawsze w domu. Uwielbiam je, nie tylko ze względu na charakterystyczny, morski smak, ale też dlatego, że są wyjątkowo szybkie i proste w przygotowaniu.

Sercówki jadalne – koniecznie spróbujcie podczas pobytu w Portugalii

Jeżeli macie dostęp do kuchni na urlopie i lubicie gotować, to bardzo polecam Wam przyrządzenie ich samodzielne. Żeby przygotować je tak jak robią to Portugalczycy (przepis od sprzedawczyni z targu), potrzebujemy tylko oliwy z oliwek, czosnku, świeżej kolendry, sok z cytryny, czarnego pieprzu, no i oczywiście oczyszczonych* sercówek. Proporcje według uznania.

1⃣Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy czosnek w plasterkach, gdy trochę się przyrumieni, dorzucamy muszelki.

2⃣Mieszając, czekamy aż się otworzą (około 2 minuty) – te nie otwarte wyrzucamy.

3⃣Dorzucamy posiekaną kolendrę oraz czarny pieprz (najlepiej świeżo zmielony), skrapiamy z sokiem z cytryny i gotowe!

4⃣Serwujemy ze świeżym chlebem, do maczania w pysznym, morskim sosiku, oraz z butelką schłodzonego, portugalskiego “zielonego” wina (vinho verde).

Czas przygotowania to około 10 minut, także czas konsumpcji w przypadku niektórych nie przekracza tego czasu 😅 Muszelki są tak pyszne, że znikają z talerzy błyskawicznie! To idealne danie podczas wakacji – proste, lokalne i szybkie!

*ja kupuję sercówki już oczyszczone, nie wiem czy to w Portugalii standard. Zawsze przy zakupie pytajcie, czy musicie wypłukać muszelki z piasku, które mają wewnątrz! Aby oczyścić je samodzielnie, przed gotowaniem włóżcie je na pół godziny do miski z chłodną wodą, z dodatkiem łyżki octu.