Singapur, smaczne miejsca

PYSZNY SINGAPUR

24 lipca 2018 • Dodane przez

Trafiliśmy do raju. W Singapurze nie trzeba tropić pyszności, to one tropią nas same! Pyszne jedzenie jest dosłownie na każdym kroku. Z każdej strony jesteśmy bombardowani zapachami unoszącymi się z ulicznych stoisk, nieznanymi produktami i nazwami.

Kuchnia singapurska składa się z tradycyjnych przepisów przywiezionych przez imigrantów z wielu azjatyckich państw – głównie z Chin, Malezji, Indii, Indonezji i Tajlandii. Wybór jest tu bardzo duży!

W Singapurze na każdego smakosza czekają setki tzw. hawker centre/food courts – czyli hal, w których mieszczą się dziesiątki stoisk z jedzeniem, w bardzo niskich cenach i bardzo dobrej jakości. Żywią się tutaj miejscowi i turyści. Wiele stoisk wyspecjalizowanych jest w serwowaniu jednej, tradycyjnej potrawy, serwowanej i doskonalonej od wielu lat przez tę samą osobę.

W hawker centre znajdziemy tradycyjne potrawy kuchni chińskiej, malajskiej, indonezyjskiej, hinduskiej, tajskiej, wietnamskiej, koreańskiej, japońskiej itd. Singapur bowiem, to ogromna mieszanka kultur i nacji.

Nasz pobyt w w tym mieście nieoczekiwanie się przedłużył. Już w czwartek mieliśmy lecieć na indonezyjską wyspę Bali, jednak z powodu wybuchu wulkanu, wszystkie loty zostały odwołane. Teoretycznie, powinniśmy się dostać na tą wyspę jutro (trzymajcie kciuki!). Taki nieoczekiwany zwrot akcji pozwolił nam na dłuższą eksplorację gastronomii singapurskiej 🙂

Tak więc hawker centre, które odwiedziliśmy to:

1️⃣Complex food centre w Chinatown – największe w Singapurze, obejmuje 260 (!!) stoisk z jedzeniem.

Adres: 335 Smith Street, Singapur

2️⃣Chinatown Food Street – deptak w centrum Chinatown, pełen malutkich punktów gastronomicznych.

Adres: Smith Street, Singapur

3️⃣Old Airport Road Food Centre – nasze ulubione. To na nim dostrzegliśmy najwięcej stoisk z jedzeniem wyróżnionych najwyższą klasą czystości A*

Adres: 51 Old Airport Road, Singapur

4️⃣Maxwell Road Hawker Centre – można tam wstąpić, zwiedzając Świątynie Zęba Buddy (hawker centre znajduje się tuż obok)

Adres: 1 Kadayanallur Street, Singapur

5️⃣Liu Pa Sat Food Hawker Centre (Telok Ayer Market) – usytuowane w centrum finansowej części Singapuru, otoczone wysokimi drapaczami chmur. Dobra alternatywa dla droższych restauracji bogatego Downtown.

Adres: 18 Raffles Quay, Singapur

6️⃣Sing Lian Eating House – nietypowe food centre, bardziej kilka stoisk dzielących tą samą przestrzeń. Do Sing Lian Eating House kierowaliśmy się tropem Anthony Bourdain, który właśnie w tym miejscu próbował omletów ostrygowych. My skusiliśmy się na sataye z równie kultowego, sąsiedniego stoiska (więcej o tym w następnej części).

Adres: 549 Geylang Road, Singapur

Podobno to tutaj serwują jedne z najlepszych satayi w Singapurze – nam bardzo smakowały!

Jakie pyszności smakowały nam najbardziej?

Popiah – rodzaj mini sajgonki, wypełnionej jajkiem, marchewkami, chińską kapustą, kiełkami, orzeszkami ziemnymi, słodkim sosem hoisin i chili. Przepadliśmy dla Popiah! Nam smakowały najbardziej serwowane w Old Airport Food Center, stoisko nr 01-84.

Popiah

Chwee Kueh – ryżowe ciastka polane sosem z marynowanej rzodkiewki i chili. Pychota! Spróbujcie w Complex Food Center w Chinatown, na stoisku nr 02 – 43.

Wytrawna opcja śniadaniowa w Singapurze

Laksa – typowa dla Singapuru zupa, wywodząca się z połączenia kuchni chińskiej i malajskiej. Gotowana na bazie bulionu rybnego, mleka kokosowego i chili, z dodatkiem kawałków ryby, krewetek i panierowanego sera sojowego. Dosłownie rozpływa się w ustach!

Aksamitnie kokosowa i pikantna laksa

Kaya toast – tradycyjne śniadanie w Singapurze, czyli tost posmarowany kokosowym kremem, często podawany z jajkiem na miękko. My próbowaliśmy tego dania na stoisku The 1950s Coffee w Complex Food Center w Chinatown (Wyróżnione w przewodniku Michelin w 2016 r.

Tradycyjne śniadanie na słodko

Fried carrot cake – nie, to nie ciasto marchewkowe 🙂 To tradycyjne, singapurskie danie, czyli rodzaj kluseczek/pociętego omleta, z mąki ryżowej i rzepy, ze słodkim sosem z marynowanej rzodkiewki, posypane szczypiorkiem. 

To danie to nasz faworyt!

Cuttlefish balls – smażone klopsiki z mątwy, super smakują z dodatkiem sosu chili, popite świeżą wodą z kokosa. Klopsiki dostępne na stoisku nr 01-72 w Maxwell Road Hawker Centre.

Przepyszne kotleciki z mątwy

Dim Sum – przepyszne, gotowane na parze pierożki, wypełnione mięsem wieprzowym i pysznym bulionem.

Delikatne mięso, pyszny bulion i wieprzowy farsz w środku

 

Satay – małe szaszłyki, mogą być mięsne lub krewetkowe, podawane z sosem z orzeszków ziemnych i chili. My próbowaliśmy naszych satayów na znanym w Singapurze stoisku Kwong Satay w Sing Lian Eating House – serwowane są tam z sosem z orzeszków z dodatkiem słodkiego ananasa, pycha!

Uwielbiam ten sos!

Sok z trzciny cukrowej – dostępny w Singapurze praktycznie na każdym kroku. Super orzeźwiający!

 

*Stoiska z jedzeniem w Singapurze ocenione są zwykle pod względem czystości panującej na kuchni. My zwykle wybieramy te z literką A – co oznacza doskonały poziom poziom czystości. Najwięcej jest tych z literką B – dobry poziom czystości, pozostałych literek jak narazie jeszcze nie widzieliśmy

** Na ucztę w hawker centre bierzcie ze sobą chusteczki – z niewiadomych przyczyn, serwetek nie da się tam zdobyć.

Singapur to przepiękne państwo – miasto. Oprócz jedzenia, zachwyciła nas tam nowoczesna architektura, bujna zieleń i porządek