Chiang Mai, smaczne miejsca, Tajlandia

SAŁATKI BIRMAŃSKIE W CHIANG MAI

24 listopada 2018 • Dodane przez

Co wiecie na temat kuchni birmańskiej? Niewiele? To tak jak my przed przyjazdem do Chiang Mai. W przeciwieństwie do dobrze znanych dań wywodzących się z państw sąsiednich Mjanma (Birmy) – czyli potraw kuchni tajskiej, indyjskiej czy chińskiej, w Polsce kuchnia birmańska jest kompletnie nieznana (wg. internetu nie mamy nawet jednej restauracji serwującej specjały z tego kraju!). A to duża strata, bo birmańskie tradycyjne potrawy są naprawę pyszne i ciekawe!

Tradycyjne birmańskie sałatki

Mi szczególnie smakują sałatki. W birmańskim menu ich wybór jest naprawdę spory! To przyjemna, lżejsza alternatywa dla wielu tradycyjnych azjatyckich potraw – sałatki są świeże, przyrządzane z użyciem wielu ziół i ciekawych składników  Równocześnie bardzo sycące – często stanowią oddzielne danie a nie tylko dodatek, ze względu na dodanie orzeszków, smażonej ciecierzycy itd. I tak na przykład najbardziej znaną birmańską sałatką jest sałatka z dodatkiem kiszonych liści zielonej herbaty. Uwielbiam ją! To ciekawa mieszanka herbacianego smaku połączonego z kapustą, kolendrą, chrupiącymi orzeszkami i dużą ilością czosnku.

Kolejną pyszną opcją jest sałatka z imbiru marynowanego w limonkowym soku i pokrojonego w cienkie paski, którą przyrządza się wraz ze smażoną ciecierzycą i fasolką, kapustą, sosem rybnym i sezamem. Imbirowo-pikantna i oryginalna w smaku podbiła moje serce. Na opis sałatek z młodego tamaryndowca, pomidorowej czy z wąkroty azjatyckiej (pennywort) jeszcze przyjdzie czas, przy rekomendacji naszego kolejnego ulubionego birmańskiego baru (chyba nie myślicie że poprzestaliśmy na jednym miejscu)?

Próbowaliście kiedyś naprawdę pysznej samosy? Takiej dosłownie rozpływającej w się w ustach, w której cieniutkie, usmażone w głębokim oleju na złociście chrupko ciasto oplata pyszne nadzienie warzywno-ziemniaczane? Wywodzące się z Indii samosy doskonale przyjęły się w kuchni birmańskiej i podobno są bardzo popularną przekąską serwowaną na ulicach w Mjanma. Samosy których próbowaliśmy we Free Bird Cafe były zaskakująco lekkie, a ich smak doskonale podkręcał kolendrowo-limonkowy sos serwowany wraz z nimi.

Birmańskie, wegetariańskie samosy

My w Mjanma nie byliśmy, ale w Chiang Mai i ogólnie w północnej Tajlandii, mieszka wielu Birmańczyków. Najczęściej są to uchodźcy z tego kraju, jeszcze do niedawna zamkniętego na świat i rządzonego przez juntę wojskową, a obecnie – o niestabilnej sytuacji politycznej, nękanego czystkami etnicznymi i nagminnym łamaniem praw człowieka. Lisa – założycielka organizacji Thai Freedom House i wegańskiej Free Bird Cafe postanowiła pomóc właśnie takim ludziom. Całość dochodu z restauracji i sklepu z używanymi ubraniami oraz produktami ekologicznymi przeznaczana jest na pomoc birmańskim uchodźcom. Birmańczycy zatrudniani są w lokalu, organizowane są dla nich edukacyjne kursy i dostarczana materialna pomoc. Piękna inicjatywa, więcej możecie poczytać tutaj —> Thai Freedom House

We Free Bird Cafe spróbujecie naprawdę pysznych wegańskich potraw kuchni birmańskiej i tajskiej, a do tego wesprzecie ważną sprawę.

PS. Tak nas zaciekawiła kuchnia birmańska, że zaczęliśmy szukać innych miejsc serwujących tradycyjne pyszności z tego kraju. Znaleźliśmy prawdziwą perełkę, którą opiszę już wkrótce 😋 Stay tuned!

Adres: Free Bird Cafe, 14 Sirimankalajarn Soi 9, Chiang Mai, Tajlandia

Sałatka imbirowa

Samosy takie pyszne <3

Chyba najbardziej znana birmańska sałatka – z kiszonymi liśćmi zielonej herbaty. Pycha!

Sklep z ekologicznymi produktami no waste we Free Bird Cafe

Sklep z używaną odzieżą na zapleczu Free Bird Cafe