egzotyczne, pyszności

ŚWIĄTECZNE MENU MIESZKAŃCÓW TENERYFY

25 grudnia 2017 • Dodane przez

Mimo, że już od kilka lat mieszkam poza krajem, to dla mnie pierwsze Święta, których nie spędzam w Polsce. Jako, że w tym roku nie zagości na moim stole mój ulubiony barszczyk z uszkami, postanowiłam pocieszyć się inny sposób. A mianowicie – zgłębiając temat potraw świątecznych, spożywanych w tym szczególnym czasie na Teneryfie. Jest pysznie i egzotycznie!

Świąteczny stół na Teneryfie

Wrakoń (el cherne) – bardzo popularna ryba na Teneryfie, występująca w Oceanie Atlantyckim, w okolicach Wysp Kanaryjskich. Podawana jako jedno z dań głównych w Boże Narodzenie. Jak się dowiedziałam, tutaj potrawy mięsne spożywa się w Wigilię, a ryby w Boże Narodzenie! Inne popularne, lokalne ryby goszczące często na świątecznych stołach to rdzawiec (el abadejo) i pagrus różowy (el bocinegro). Ryby te są kompletnie nieznane w Polsce, ale tutaj swojskie niczym nasz tradycyjny karpik.

Truchas – słodkie ciastka, mające kształt pierogów, smażone i nadziewane masą z gotowanych słodkich ziemniaków, migdałów, tartej cytryny, cukru i cynamonu. Alternatywnie słodkim nadzieniem z karmelizowanej dyni figolistnej (po hiszp. “cabello de angel” – czyli anielskie włosy). Spożywane przez tubylców w duuużych ilościach w okresie świątecznym.

Słodkie truchas jedliśmy na pikniku świątecznym w górach Anaga (Teneryfa)

Kanaryjskie sery – często otwierają świąteczną ucztę, serwowane na początku. Tutejsze sery są naprawdę przepyszne. Wytwarzane najczęściej z mleka koziego, wędzone, białe, dojrzałe – myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. Mi bardzo zasmakował tradycyjnie wytwarzany na sąsiedniej wyspie La Gomera (ale bardzo popularny na Teneryfie) ser almogrote. Jest to tak w zasadzie typ pasty serowej, która składa się ze startego, dojrzałego sera, oliwy, czosnku i suszonej papryki. W zależności od odmiany możemy spotkać almogrote z różnymi dodatkami, takimi jak np. pistacje.

Turrón – świąteczny słodycz znany i uwielbiany w całej Hiszpanii. Turrón to nugat, wytwarzany z miodu/cukru, białek i migdałów. Istnieją różne wariacje tego słodkiego przysmaku – turrón z orzechami laskowymi, kokosem, czekoladą…

Turrón to świąteczny nugat popularny w całej Hiszpanii

Taro (el ñame) – warzywo bulwiaste, (wspominam o nim w tym artykule) konsumowane szczególnie chętnie jako świąteczny deser. Ugotowane, pokrojone w cienkie plastry i spożywane z dodatkiem cukru lub miodu.

Taro – serwowany na Teneryfie w postaci bożonarodzeniowego deseru

 

Pieczony udziec wieprzowy z kością (hiszp. pata asada) serwowany jest na Kanarach w czasie Świąt. Szczególnie cenione jest mięso autochtońskiej rasy czarnych świń (el cochino negro canario). Pata asada jedzona jest w plasterkach, często w towarzystwie sałatki z pomidorów i awokado.

Inne potrawy mięsne: w czasie Świąt na Teneryfie spożywa się dużo mięsa, popularny jest marynowany królik (conejo al salmorejo) i koźlęcie (cabrito en adobo)

Papas arrugadas – ziemniaczki w mundurkach, gotowane w dużej ilości soli, podawane w towarzystwie pysznych sosów – mojo rojo i mojo verde. Ziemniaczki spożywane są tutaj przy każdej okazji, dlatego także na świątecznym stole nie może ich zabraknąć. Kanaryjczycy są dumni ze swoich ziemniaków, uważają że są jednymi z najlepszych na świecie i jedzą ich naprawdę dużo.

Znane na całych Wyspach Kanaryjskich ziemniaczki – papas arrugadas

AKCENT WENEZUELSKI W KUCHNI KANARYJSKIEJ

Na Teneryfie mieszka bardzo dużo ludzi pochodzenia wenezuelskiego. Czy to urodzeni i wychowani w Wenezueli Hiszpanie (za czasów dyktatury Franco nastąpiła duża emigracja do Wenezueli), czy Wenezuelczycy, którzy przybyli na Wyspę niedawno – z powodu kryzysu politycznego w ich ojczyźnie. Wenezuela zresztą nazywa jest tutaj “ósmą wyspą kanaryjską”. W każdym razie, Wenezuelczycy odcisnęli także swój ślad na tradycyjnie spożywanych potrawach świątecznych. Dużo wenezuelskich dań na stałe wrosło już w bożonarodzeniowe menu na Teneryfie.

Hallaca – bożonarodzeniowe danie pochodzące z Wenezueli. “Sakiewka” z liści bananowca, wypełniona gotowanym ciastem z mąki kukurydzianej, faszerowanym mięsem (wołowym/drobiowym/wieprzowym), warzywami, rodzynkami i oliwkami.

Hallaca

Pan de jamón – po polsku znaczy dosłownie chleb z szynką, i o to mniej więcej właśnie chodzi w tej wenezuelskiej potrawie. Klasyczna wersja tej potrawy to chleb nadziewany szynką wieprzową, oliwkami i rodzynkami. 

Wenezuelskie świąteczne danie – pan de jamón