Bali

Sztuka i japońska kuchnia na Bali

16 września 2018 • Dodane przez

Yumiko, oprócz mebli, obrazów i ceramiki projektuje dania. Składniki i formę chirashi sushi, podawanego w jej restauracji skomponowała sama. Zdejmując pokrywkę z czerwonego naczynia, moim oczom ukazuję się potrawa przypominająca dzieło sztuki. Kwadraciki surowego łososia i tuńczyka tworzą geometryczne kształty o nasyconych kolorach, alga nori i omlet jajeczny, pocięte w cieniutkie paseczki przecinają całość niczym podłużne maźnięcia pędzlem, a pomarańczowe perełki kawioru, różowe plasterki marynowanego imbiru i intensywnie zielone kleksy z wasabi dopełniają całość, tworząc barwną mozaikę współgrających ze sobą smaków. W nawet najbardziej artystycznym podejściu do sushi nie może zabraknąć ryżu – tworzy on bazę, na których ułożone są wyraziste elementy.

Chirashi Sushi

Yumiko to starsza pani, która w miejscowości Canggu na Bali prowadzi japońską restaurację i galerię sztuki w jednym. Na Wyspę pierwszy raz przyleciała czterdzieści lat temu, i jak sama mówi, nie było tu wtedy nawet prądu! Przez kolejne dziesięc lat często odwiedzała Bali i w końcu zdecydowała się na definitywną wyprowadzkę z Japonii. Zamknęła swoją firmę projektową w Tokio, prowadzenie szkoły sztuki, którą założyła jako dwudziestotrzyletnia dziewczyna przekazała w ręce koleżanki i przeniosła się na Bali.

Szybko poczuła się tutaj jak w domu – jak sama mówi, od razu zauważyła podobieństwo Balijczyków do Japończyków pod względem duchowości. Polega ono na dostrzeganiu duszy i życia w każdej rzeczy, która nas otacza – ciężko nam jest pojąć ten koncept, ale w Azji podejście do wiary i spirytualizmu jest zupełnie inne niż w Zachodnim Świecie. Yumiko na Wyspie Bogów znalazła inspiracje do tworzenia, założyła firmę projektującą meble, a trzy lata temu postanowiła otworzyć małą pracownię i galerię sztuki, wystawiającą zarówno dzieła jej, jak i innych artystów tworzących w myśl filozofii japońskiej. Obok pomysłu otwarcia galerii w jej głowie pojawiła się myśl o założeniu restauracji, serwującej prawdziwe dania kuchni japońskiej. I tak oto zaprojektowała budynek, który miał mieścić w sobie galerię, restaurację i dom Yumiko.

Restauracja Tema Doma działa już od dwóch lat, a Yumiko kulinaria traktuje jak kolejny obszar sztuki, w którym może się spełniać. Jak sama szczerze przyznaje – jej pasją jest „projektowanie” dań pod względem smakowym i wizualnym, kocha jeść i umie też dobrze gotować – ale tego ostatniego nie lubi. Dlatego uczy kucharzy, którzy nie są jej rodakami, receptur japońskich dań i tradycyjnych technik, a sama trzyma piecze nad całością. Pozycje w menu których próbowaliśmy, czyli sushi, grillowana ryba lucjan w sosie teriyaki i oczywiście chirashi sushi, smakują doskonale. Jest to prawdziwa japońska kuchnia – potwierdzają to japońscy goście, a także zagraniczni bywalce Tema Doma, którzy znają dobrze ojczyznę Yumiko. Ja nigdy w Japonii nie byłam, ale od razu wyczułam różnicę w smaku dań serwowanych w restauracji, od tych podawanych w wielu innych „japońskich” miejscach. Do tego minimalistycznie urządzone wnętrze, ogród japoński, staw z pływającymi złotymi karpiami i obecność ciekawych obrazów… Przestrzeń napawa spokojem i nie odwraca uwagi od jedzenia. W lokalu organizowane są też różne wydarzenia: między innymi weekendowe targi organicznej żywności i warsztaty japońskiej ceramiki.

Najlepszą rekomendacją Tema Doma powinien być fakt, że po wyjściu z restauracji od razu jeszcze mocniej zamarzyłam, żeby odwiedzić Kraj Kwitnącej Wiśni. Rozmowa z Yumiko, pyszne jedzenie, zimna zielona herbata popijana z małych czarek, harmonijne i spokojne otoczenie tarasu, na którym siedzieliśmy – to wszystko wywołało we mnie silne pragnienie podróży do Japonii. i tak to powinno działać, prawda?

Adres: Jl. Pantai Berawa No.25B, Tibubeneng, Kuta Utara, Kabupaten Badung, Bali