Chiang Mai, Tajlandia

TAJSKIE SZASZŁYKI

24 listopada 2018 • Dodane przez

Wiecie, jaka przekąska jest bardzo popularna na tajskich ulicach? Grillowane szaszłyki! Mówiąc o tajskich szaszłykach, nie mam na myśli standardowych kawałków mięsa, słoniny, cebuli, papryki i ewentualnie cukinii nabitych na szpikulec. Wyobraźnia Tajów w tym przypadku nie zna granic.

Takie szaszłyki to bardzo popularna przekąska na tajskich ulicach

Tajskie szaszłyki są niesamowicie różnorodne, tutaj wkłada się na ruszt zarówno mięso (oraz wnętrzności), jak i owoce morza, ryby, warzywa, różne kombinacje tych składników…

My ostatnio zwabieni dymnym zapachem oraz tłumem miejscowych, wstąpiliśmy do Funky Grill. Nasze skromne zamówienie składające się z kilku szaszłyków to nic w porównaniu do ich całych stosów piętrzących się na sąsiednich stołach, obficie popijanych piwem Chang przez tajskich biesiadników. My zdecydowaliśmy się na lekkie opcje (nie byliśmy zbytnio głodni), czyli grillowane ruloniki z boczku i kiełków słonecznika, papryczki nadziewane mięsem mielonym, małe kukurydze posypane chili i pierś z kurczaka. Do wyboru mieliśmy takie specjały jak m.in. krewetki, serca i wątróbki drobiowe, kiełbaski, różne grzyby, głowę okonia morskiego, nowozelandzkie małże, tofu, żeberka wieprzowe itd.

Ceny większości szaszłyków to 10-20 bathów za sztukę (ok. 1-2 zł), ryby grillowane w całości są droższe. Takie szaszłyki to dobry pomysł na niezobowiązującą przekąskę lub nawet całą kolację dla wszystkich wielbicieli grillowanych przysmaków – zarówno wegetarian, jak i zdecydowanych mięsożerców.

Adres: Stoiska z grillami można znaleźć na ulichach i targach w całej Tajlandii, my byliśmy w barze Funky Grill, 99/4 Huaykaew Rd, Tambon Su Thep, Amphoe Mueang Chiang Mai

Owoce morza, mięso, kulki z tofu, grzyby – w Tajlandii grilluje się wszystko!

Papryczka nadziewana mięsem mielonym z chili

Na pierwszym planie – małe kukurydze, pod nimi ruloniki z boczku i słonecznikowych kiełków. Pycha!