Portugalia, smaczne miejsca

WIŚNIOWY SMAK LIZBOŃSKIEJ DZIELNICY ALFAMA

24 maja 2018 • Dodane przez

Maria Arminda urodziła się w lizbońskiej dzielnicy Alfama. Tu spędziła całe życie – wyszła za mąż, urodziła i wychowała córki i przez wiele lat zajmowała się sprzedażą ryb na ulicy Sao Pedro. Dziś można ją spotkać na placyku w pobliżu Muzeum Fado (Lardo do Chafariz de Dentro), gdzie nawołuje przechodniów do skosztowania jej domowego likieru Ginginha. Naprawdę warto!

Maria Arminda przy swoim stoisku z Ginginha

Ginginha (lub po prostu ginja) to wiśniowy likier, tradycyjnie wytwarzany w okolicach Lizbony i w Obidos. Ginginha serwowana jest w wielu barach w całej Lizbonie, ale to w Alfamie prawie na każdym roku można skosztować jej podczas zwiedzania, przy jednym ze stolików ulokowanych na naszej trasie. Nam szczególnie zasmakowała ta od Marii Armindy.

A jeżeli lubicie połączenie smaku czekolady i wiśni (a kto nie lubi?) to musicie spróbować ginginhi podawanej w czekoladowym “kieliszku”.